Voluntariat și leadership

O activitate specială pentru tineri speciali


După cum știm din experiențele noastre nu prea se găsesc voluntari dornici să se implice în activitățile interactive din cadrul unei filiale fie din motive de comunicare fie din lipsă de cunoștințe despre cultura minorității lingvistice. Astfel s-a desfășurat în cadrul proiectului „Împreună dăm voce drepturilor tale!”, proiect derulat de Asociația Demetrius în parteneriat cu Asociația Națională a Surzilor din România – Filiala Iași și Step by Step, Islanda un curs „Voluntariat și leadership în organizațiile societății civile”.

Grupul țintă din cadrul cursului au fost voluntarii cu vârsta cuprinsă între 16 si 30 ani, un curs benefic pentru tineri, dar și o oportunitate de a afla lucruri despre comunitatea persoanelor Surde din județul Iași. Am profitat de aceasta ocazie și l-am invitat pe Panțiru Răzvan Robert, persoană cu deficiențe de auz, elev în clasa a XI-a la Liceul Tehnologic Special Vasile Pavelcu Iași, pentru a participa la acest curs. Tinerii din cadrul cursului au fost foarte încântați să îl cunoască pe Răzvan și să lucreze împreună cu el în activități interactive. Atunci când formatorul de curs Mihaela Grasu a predat teoria cursului, Răzvan a avut nevoie de interpret în Limba semnelor, dar și de explicații suplimentare pentru a înțelege cât mai bine noțiunele susținute în timpul cursului. Pentru Răzvan toate noțiunile aflate erau informații noi dar benefice pentru viitorul său, menționând mereu: „Foarte interesant!„, „Nu am știut acest lucru!”. În ceea ce privește activitățile, persoanele participante la acest curs au trebuit să lucreze cu Răzvan Panțiru în echipă pentru a realiza sarcinile din cadrul cursului. Tinerii au avut prilejul să învețe să lucreze cu Răzvan, fie prin scris fie prin intermediul interpretului. A fost o adevărată provocare pentru Răzvan să lucreze în echipă cu persoanele aflate la curs, fiind ușor timid la început dar între timp a observat că tinerii doresc să îl integreze în echipa de lucru astfel a început să își exprime gestual părerile iar interpretul a avut grijă să le traducă.

Aceste activități sunt benefice pentru Surzii, îi ajută la integrarea în societate, dar și la răspândirea informațiilor despre comunitatea persoanelor Surde.


Cu Răzvan în echipă de lucru
Reguli de aur
Calități ale unui lider

Sabina Parascanu

asistent social ANSR – Filiala Iași

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s