Viitorul copilului meu în Asociația Națională a Surzilor

Dezbaterea „Viitorul Copilului Meu în Asociația Națională a Surzilor” a avut loc la A.N.S.R. – Filiala Iași cu scopul de a se face cunoscută existența asociației și bogata experiență în activitățile desfășurate în cadrul Asociației Naționale a Surzilor din România. Copiii, după ce absolvă ciclul școlar pot continua drumul în asociație, fiind automat integrați în societate. Pot să participe ca să-și dezvolte abilitățile, motivați de a continua explorarea lumii, posibilitatea de cunoaștere multiplă ….

2016-06-07-22-48-31-941

Din împărtășirea poveștii vieții a fiecăruia dintre cei prezenți,  părinți auzitori și cei surzi care au copii cu deficiență de auz, bunicii acestora, profesori de la Liceul Tehnologic Special „Vasile Pavelcu”, persoanele care au reușit să învingă obstacolele și prejudecățile dar și auzitorii care intră în contact cu Surzii din viață ne-am dat seama că suntem protagoniștii unor filme. Fiecare problemă e percepută altfel din perspectiva părinților, totuși un lucru în comun este deficiența de auz.

Astfel Dana Irina Petrea, medic rezident, persoană cu deficiență de auz, a absolvit Facultatea de Medicină din București și poate fi un model de urmat pentru ceilalți tineri. Aceasta a reușit prin propriile eforturi și cu ajutorul părinților să își urmeze visul.

„Tare mult îmi doresc și o schimbare a mentalității în România. Trebuie să îi privim pe cei cu dizabilități ca având abilități, nu să îi vedem în funcție de normalul pe care l-am creat fiecare în mintea noastră. Persoanele cu dizabilități sunt persoane speciale, care pot ajuta societatea, nu să o încurce așa cum ni se spune de multe ori.”

2016-06-07-23-02-37-383

În urma discuțiilor s-a observat că se cunosc puține lucruri despre problematica deficienței de auz și oportunitățile pe care le-ar putea avea în dezvoltarea intelectuală și integrarea socio-profesională. Au fost descoperite câteva probleme la integrarea copiilor care poartă aparate auditive în învățământul de masă, având un puternic impact emoțional și psihologic atât pentru copii cât și pentru părinții lor. Indiferent dacă vorbește și aude ca orice copil din clasă, un aparat auditiv purtat la ureche creează etichetări și diferențieri fapt ce duc de la marginalizarea personalității, excluderea ori retragerea din grupurile de prieteni, până la transferul în altă școală.

2016-06-07-22-59-28-488

„Particip la prima dezbatere ‘Viitorul Copilului Meu în Asociația Națională A Surzilor din România –  Filiala Iași. Sunt foarte încântată de această propunere și bucuroasă deoarece am întâlnit oameni care chiar vor face ceva pentru acești copii minunați. Cred cu tărie ca împreună vom face lucruri frumoase și utile având în vedere prima dezbatere care m-a impresionat și mi-au dat curaj acele suflete frumoase ce și-au deschis sufletele cu acele povești de viață triste dar care vor schimba viețile altora prin experiențele lor. E un început și asta mă bucură mult că vom avea și noi un loc în care ne vom sprijini și ne vom încuraja atunci când vom simți nevoia” – se prezintă Petronela Panțiru, mama unui băiat integrat în învățământul special.

„Concluzia acestei întâlniri a fost că este nevoie ca părinții, având cel mai important rol în viața copilului, să încurajeze și să îndrume copilul spre activitățile organizate și desfășurate de filială și prin aceste fapte pot arăta lumii adevărata valoare a personalității unui copil” – e de părere doamna Mihaela Mușat, profesor de psihopedagogie specială de la Liceul Tehnologic Special „Vasile Pavelcu”.

Această prezentare necesită JavaScript.

Marinela Axinte

vicepreședinte ANSR – Filiala Iași

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s