Mândria de a fi român

flori-si-fluturi

Pentru prima dată, după mulți ani de absență în cultura populară, membrii filialei noastre au participat la concursul național de dansuri populare, datini și obiceiuri românești ce a avut loc la Craiova în perioada 18-20 septembrie 2015.

IMG_20150929_023433

Vrem să vă spunem în scris dacă nu prin viu grai cum a decurs toată povestea.

Emy, un instructor excepțional de dansuri populare de la Unic Dans, reușește să ne transmită plăcerea și dorința de a bate din picioare precum căluții la galop, pofta continuă de a exersa și dragostea de opera folclorică. Când se dă drumul la boxe, melodiile populare românești ne intră în suflet, provocând acea vibrație în ton bass în tot trupul. Atunci am redescoperit, în ritmul muzicii folclorice culese din popor și transmise din generație în generație, acea genă geto-dacă sădită de Burebista.

O inițiativă care ne-a impresionat enorm a fost ideea ca participanții la concursul de dansuri populare să defileze prin oraș îmbrăcați în costumul popular specific zonei din care provenea fiecare echipă. Aflându-ne în Craiova asta ne-a dus cu gândul la prima Hora a Unirii care a avut loc în acea zonă pe vremea domnitorului Al. I. Cuza. Ne-am simțit superb defilând prin centrul orașului și fiind priviți cu interes și admirație. În străfundul sângelui, până în măduva oaselor, am simțit mândria de a fi român.

IMG_20150929_025752

FB_IMG_1442849349240

Deoarece era impusă o regulă pe care trebuia să o respectăm, aceea de a renunța la aparatele auditive și să dansăm în ritmuri „pe de rost”, fapt pentru care îi mulțumim Oanei, partenera de dans a lui Emy, care ne-a ținut loc de ureche muzicală îndrumându-ne și numărându-ne pașii.

Fericirea noastră a atins punctul culminant când am câștigat de două ori, LOCUL 1, la individual și la suită. Campionii au ieșit clujenii, cărora le urăm felicitări dar și să fie pregătiți în anul 2017 pentru că vor avea adversari pe cinste. 😆

Am putea spune că Dorinel Bounegru  este un „profesionist” dansator popular cu un trecut istoric bogat la nivel de participare la concursuri populare. În numai cinci minute ne-a cucerit cu pașii lui bătând cu mândrie de moldovean.

DSC_0406

Oriunde mergem, să fim mândri că suntem români.

 

Marinela Axinte

vicepreședinte ANSR – Filiala Iași

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s