Dincolo de versurile unei melodii..

– „Unde s-o fi ascuns Alex ? Aici nu e …. nici acolo nu e ….”, îl caută unul dintre animatori „Strumphy”, împreună cu micii căutători.

Se joacă de-a v-ați ascunselea, unul dintre jocurile distractive, potrivit copiilor cu sau fără afecțiuni auditive. În loc de obișnuita numărătoare copiii se ascund în cealaltă odaie apoi ies la vânătoare. După un timp de căutare Alex fu descoperit. Se ascunsese într-un loc plin de baloane colorate. Țipetele de victorie, în cor, zguduie pereții sălii de joacă! 

IMG_20150615_184935

Unii dintre copii sunt atât de mititei, nu mai mici de clasa pregătitoare. Sunt atât de zburdalnici, mereu cu chef de joacă precum pisicuțele jucăușe. Alții sunt mai măricei, totuși cu suflet de copil mic. Se citește pe fețele copiilor multă veselie, multă fericire, însemnând că s-au simțit atât de bine, fapt datorat personalului de la „Strumphy”. Unii au vrut să le fie pictat pe fețele lor un ponei, alții au vrut un fluture, toți având în comun florile. Unul arată exact ca un pui de tigru, iar un altul ca un rechin periculos!

Sosise timpul să danseze. Se dăduse drumul la muzică. Cei care aud bine au început să se miște pe ritmul melodiei.

Numai Andreea, nu! Se simte stânjenită. Nu poate să danseze. Pentru că nu aude deloc. Nu simte muzica. S-a născut Surdă. Provine dintr-o familie de părinți Surzi. Dar natura a vrut să o răsplătească cu un plus de istețime și agerime. Se folosește de Mălina, fetița cu hipoacuzie neurosenzorială de formă severă, purtătoare de aparate auditive. O ia de mânuțe pe Mălina și împreună au început să danseze. În ritm de dance. În loc ca sunetele unei melodii să ajungă sub formă de unde sonore în canalele interioare ale urechii sănătoase cum se acționează în mod normal, trec sub formă de vibrații prin piept la surzi. Dacă și-a pierdut un simț, se dezvoltă altul. Nu orice sunet este bun pentru Surzi. Doar cele de frecvență și tonalitate joasă, cele foarte mult amplificate, prin boxe mari. Așa se pot ghida Surzii. În caz contrar ar domina doar liniștea absolută după care ați tânjit și dumneavoastră uneori, în unele momente.  😉

În lipsa acestor vibrații, Surzii „imită” mișcările celor mai norocoși. „Norocoșii” aud binișor fără ajutorul aparatelor auditive. Însă nu pot ghici cine cântă, darămite să asculte versurile unei melodii. Ah, sunete atât de complexe, greu de atins!

Se încinse atmosfera de petrecere.

O tânără animatoare plină de entuziasm – „Hai să vedem cine poate să cânte „La mulți ani!” Se aduse nelipsitul tort. Un tort de căpșuni de la doamna Lucia Dominte.

Mălina, Maria, Elena și o altă Elena au început să fredoneze „La mulți ani!”, iar Andreea tace mâlc.

Pentru că nu poate. Nu are cum. De ar fi un interpret care să cânte prin limbajul semnelor ar ajuta-o să înțeleagă ce este o melodie și ar face-o să vibreze la unison cu emoțiile greu de descris, într-o lume a sunetelor infinite.

Nicolas, suferind de hipoacuzie neurosenzorială de formă profundă și purtător de aparat auditiv ultraperformant pe o singură ureche, a preferat să bată ritmic din palme.

Pentru că nu știe să cânte.

Dar cel mai important este bucuria imensă pe care doar un suflet pur de copil o poate simți atunci când este sărbătorit.

Această prezentare necesită JavaScript.

Mii de mulțumiri echipei STRUMPHY care ne-a sprijinit în mod gratuit, în realizarea unei zile deosebite pentru copii cu deficiențe de auz și vorbire ai filialei noastre.

Le dorim mult succes și la cât mai multe petreceri frumoase pentru toți copiii!

 

Marinela Axinte

vicepreședinte ANSR – Filiala Iași

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s