Tradiție de Paște 2015

aviary_1428390135212

Cum ne apropiem de Sfânta Înviere, nu se poate vorbi de Paşte fără a pregăti ouă roşii sau tradiționalul cozonac. În acest sens, din dorința de a pune în valoare neprețuitul tezaur al tradițiilor noastre românești și transmiterea tradițiilor din generație în generație, am ales să participăm la un curs de încondeiat ouă realizat de Biserica Toma Cozma. Sub îndrumarea formatorilor Vasilica Onofrei și Codruța Nicolau care ne-au împărtășit din pasiunea și priceperea sa ajutându-ne să descoperim tradițiile românești dar și să ne dezvoltăm creativitatea și îndemânarea, am învățat etapele principale cum trebuie pregătit un ou înainte de a fi încondeiat, apoi cum se trasează niște linii cu ceară, am învățat să stăpânim destul de bine arta de a mânui „chișită”-un instrument folosit pt a trasa diferite modele pe ouăle fierte.

aviary_1428390075748

Micuții au muncit și ei cu spor în acest program special de educație creativă. Fiecare și-a ales câte un model. Se poate spune că și-au dat toată silința pentru a realiza unele ouă pline cu surprize, altele bune de pictat, în joacă, mai în serios, cu veselie. Scopul nu este numai dobândirea abilităților în ceea ce privește arta încondeierii ouălor, ci și cultivarea gustului estetic și al frumosului, chiar și dezvoltarea creației și imaginației.

Încondeierea tradiţională a ouălor pascale apărută în perioadele precreștine ca o formă de celebrare a vieții este, în prezent, o practică pe cale de dispariţie. Și pentru că tradițiile trebuie să fie transmise din generație în generație am ales ca acest ritual să fie învățat și de către micuți.

aviary_1428390049928

În prezent, doar în Bucovina și în Maramureș, aceasta tehnică a ajuns la nivelul unei arte. În speranța că activitățile pe care le desfășoară micuții pot fi benefice dezvoltării dragostei pentru tradițiile populare. Dacă pentru noi a fost o experiență minunată ar fi și pentru cei de prin alte părți ale meleagurilor românești să realizăm tot mai multe activități de acest gen.

Această prezentare necesită JavaScript.

E momentul să lăsăm diferențele și să ne unim în numele iubirii lui Iisus Hristos. Ca să nu răcească inima trebuie să o deschidem ca să se încălzească, să lăsăm să pătrundă lumina sfântă în casele și inimile noastre. Să ne acceptăm așa cum suntem noi și să ne prețuim fiecare dintre noi atât existența noastră cât și existența celui de lângă noi, să putem vedea miracolul din fiecare.

Cu această ocazie vă urăm un „Paște fericit!

Această prezentare necesită JavaScript.

Marinela Axinte

vicepreședinte ANSR – Filiala Iași

Lasă un comentariu