Conferinţă CNDR în lumina Convenţiei ONU

DSC04657

În data de 27 octombrie şi 28 octombrie 2014 la Bucureşti s-a defăşurat Conferinţa – Activitatea CNDR şi a organizaţiilor membre în lumina Convenţiei ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi şi în contextul Uniunii Europene.

Consiliul Naţional al Dizabilităţii din România (CNDR) are misiunea de a apăra şi promova drepturile şi interesele legitime comune tuturor persoanelor cu dizabilităţi din România.

CNDR este o organizaţie fără scop patrimonial, neguvernamentală, umanitară, apolitică, non-profit şi funcţionează în conformitate cu principiile universale ale drepturilor omului şi ale libertăţilor sale fundamentale, legislaţiei române şi europene în vigoare în România. CNDR este format din organizaţii neguvernamentale naţionale reprezentative, ale şi pentru persoanele cu dizabilităţi din România, fiind membru cu drepturi depline al Forumului European al Dizabilităţii.

Principiile care stau la baza activităţilor CNDR sunt: respectul pentru demnitatea umană şi independenţa persoanelor cu dizabilităţi, nondiscriminarea, conjugată cu acţiunea pozitivă vizând incluziunea socială, garantarea participării depline, cu drepturi, obligaţii şi şanse egale a persoanelor cu dizabilităţi să-şi găsească locul în mod firesc, respectul pentru opinia şi diversitatea mişcării dizabilitătii.

Această organizație reprezintă o voce unică în favoarea persoanelor cu dizabilități și cuprinde reprezentanți ai Asociației Naționale a Nevăzătorilor, Asociației Naționale a Surzilor, Asociația RENINCO, Organizația Națională a Persoanelor cu Handicap din România, Federația Incluziune Romania, Asociația Distroficilor Muscular, Asociația Națională pentru Copii și Adulți cu Autism din România.

ANSR este membră a CNDR din 2004, reprezentată de domnul Mihail Grecu.

 

DSC04667

Din delegație au făcut parte domnul Mihail Grecu, președinte al ANSR, doamna Maria Mortoiu, vicepreședinte ANSR, domnul Sima Paulian, asistent social ANSR, domnul Blidariu Ionel, președinte ANSR – Filiala Bacău, doamna Marinela Axinte – vicepreședinte Filiala Iași și în calitate de interpreți LMG doamna Doina Savin, asistent social ANSR – Filiala Slatina și domnul Anicescu Stefan-Bogdan, asistent social ANSR – Filiala București.

DSC04685

Sima Paulian, asistent social A.N.S.R.

 

DSC04660

interpreți autorizați de limbajul mimico-gestual

 

„Au fost învitaţi din partea Primului Ministru al Romaniei, domnul consilier pe probleme sociale – Corneliu Vişoianu şi Codrin Scutaru, secretar de stat în cadrul Ministerului Muncii, responsabil cu asistenţa socială.

În cuvântul său, domnul Vişoianu a prezentat mesajul domnului Victor Ponta, mesaj care se referă la faptul că, în calitate de lider al unui partid social-democrat, este alături de persoanele aflate în nevoie şi sprijină creşterea calităţii vieţii. De asemenea, în acest mesaj a fost abordată problema creşterii indemnizaţiilor pentru persoanele cu handicap, începand cu 1 ianuarie 2015, cu un procent de 16%. De asemenea, tot cu această dată, vor fi crescute alocaţiile pentru copiii din familiile cu venituri reduse.

În alocaţiunea sa, Codrin Scutaru a subliniat faptul că, în atenţia permanentă a doamnei ministru, Rovana Plumb, se găseşte persoana cu nevoi speciale care necesită sprijin şi acordarea de servicii adecvate pentru integrarea în societate. De asemenea, domnul Scutaru a subliniat importanţa Consiliului Naţional al Dizabilităţii ca factor de coagulare a doleanţelor şi a necesităţilor persoanelor cu dizabilităţi. A fost subliniat, de asemenea, faptul că indemnizaţiile persoanelor cu handicap vor creşte începand cu 1 ianuarie 2015.”

sursa: http://ansr.org.ro/blog/2014/10/29/comunicat-privind-desfasurarea-conferintei-nationale-a-consiliului-national-al-dizabilitatii-din-Romania/

DSC04718 (2)

Marinela Axinte, vicepreședinte ANSR – Filiala Iași

 

„Comunitatea surzilor întâmpină greutăţile vieţii, are demnitatea călcată în picioare din neglijenţa şi indiferenţa instituţiilor statului.

ANSR este ONG înfiinţat cu 95 de ani în urmă. Din păcate, cu toate eforturile noastre, încercăm să asigurăm accesul la serviciile sociale de care are comunitatea nevoie şi de asemenea, ne preocupăm de rezolvarea unor probleme  „invizibile” sau neglijate, la care nici instituţiile statului nu se grăbesc să găsească soluţii.

Alegem mai mult să rezolvăm pe cont propriu problemele comunităţii, necunoscând valoarea pe care poate să o aducă o campanie de advocacy. Ca şi multe alte ONG-uri din ţară avem nevoie de cursuri de lobby şi advocacy  în coaliţie.

Împreună putem învinge!” – a prezentat prin limbajul semnelor Marinela Axinte – vicepreşedinte ANSR – Filiala Iaşi.

DSC04715

Mihail Grecu, președinte A.N.S.R.

„Până în anul 1990 erau doar două asociaţii recunoscute de Statul Român. Apoi după 1990 au apărut mai multe organizaţii.

În 1992 au apărut primele legi urmare a protestelor persoanelor cu handicap dar nicicând acestea nu au fost unite. Mereu arătau către alţii şi spuneau „De ce să primească ăla,  de ce nu eu?”

În 2003 s-a constituit un grup de lucru care după un an de muncă au înfiinţat CNDR care să unească toate categoriile de persoane cu handicap, dar din păcate …. rezultatul se vede …. aceeaşi mentalitate din 1992.

Recomand ca orice iniţiativă care o au să fie împreună cu reprezentaţii ai CNDR. Una e să mergi și să ceri drepturi pentru o mie de persoane și alta pentru șapte mii, ei, Statul, face calcule după numărul de voturi, nu după drepturi. E foarte important să fiți uniți sub o umbrelă care se numește CNDR, ca să vorbiți aceeași limbă. Pentru a reuși trebuie să ne unim o singură forță și dacă ne certăm între noi, suntem mai ușor de ignorat. Statul zâmbeşte. Lor le convine! Vă mulţumesc pentru atenţie.”- a relatat Mihail Grecu, președinte ANSR.

DSC04698

Blidariu Ionel, președinte ANSR – Filiala Bacău

 

„În aceste două zile, am ascultat cu multă atenţie discuţiile dumneavoastră. Au fost abordate diferite tipuri de handicap pentru copii sau adulţi (surzi, nevăzători, locomotori, autişti, distrofici muscular, neuromotori, dizabilităţi intelectuale etc. ), diverse teme privind nevoile persoanelor cu handicap din Romania. Ceea ce aţi prezentat fiecare dintre dumneavoastră ( diferite ONG ) au fost foarte interesante. Este regretabil că cei doi reprezentaţi ai guvernului, Corneliu Vişoianu – consilier al primului ministru Victor Ponta şi Codrin Scutaru – secretar de stat al Ministerului Muncii, nu au rămas să ne asculte până la capăt, preferând să plece cu promisiunea că vor studia cu atenţie problemele noastre. Am rămas să discutăm doar între noi. Am observat că nu există, încă, o unitate a ideilor pe care le-aţi prezentat aici.

Întrebarea este : Ce facem acum??? pentru că dacă am discuta, tot în acest fel, şi o săptămână, tot nu vom reuşi să ajungem la un consens iar problemele voastre vor rămâne nerezolvate.

În ceea ce priveşte „STRATEGIA PENTRU PERSOANELE CU DIZABILITĂŢI 2014-2020″  aceasta încă nu este finalizată aşa cum ne dorim, au fost nemulţumiri de felul în care a fost concepută. Mai trebuie completată cu ce s-a discutat aici. Cred că discuţii vor mai fi şi după finalizarea ei. Vor fi mereu discuţii despre accesabilitate, incluziune socială şi altele… Sunt de acord cu ce a spus reprezentatul AHNR, dl. Adrian Mihalcea, că este nevoie ca orice document depus de oricare ONG să aibă susţinere CNDR, dar şi informarea tuturor ONG-urilor despre orice document sau proiect cu privire la drepturile persoanelor cu dizabilităţi din România.

Cred că este nevoie să fim uniţi pentru că împreună să forţăm nota …. să facem presiuni asupra autorităţilor statului, Guvernul si Parlamentul, pentru că numai aşa vom reuşi să ne facem ascultaţi.

Vă mulţumesc pentru atenţie!” – a spus Blidariu Ionel, preşedinte ANSR – Filiala Bacău.

Concluzie: ONG-urile trebuie să se alăture CNDR şi împreună pot schimba sau măcar îmbunătăţi viaţa persoanelor cu dizabilităţi.

 

Marinela Axinte

vicepreședinte ANSR – Filiala Iași

Această prezentare necesită JavaScript.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s